Coachende vaardigheden voor opleiders
Doelgroep
UGent en UZ Gent organiseren op regelmatige basis de opleiding Train the trainer MSG. Deze is gericht naar alle artsen die ASO’s op de werkplek begeleiden en heeft als doelstelling om artsen te professionaliseren in hun rol als opleider.
De deelnemers ontvangen een attest van deelname en de opleidingen zijn geaccrediteerd. Officiële stagemeesters voldoen hiermee ook aan de jaarlijks opgelegde vorming, met inbegrip van vorming in de evaluatie van kandidaten (MB 13/9/2016).
De thema’s zijn divers maar richten zich steeds op de verbinding van de deelcompetenties van de opleider: het toepassen van de basisprincipes van het opleiden van een ASO; het opleiden op de werkplek; het stimuleren, toetsen en bewaken van de voortgang.
De thema’s worden meermaals per jaar georganiseerd en worden steeds uitgebreid en afgewisseld. Je kan inschrijven voor de trainingen die nauw aansluiten bij je interesses en leerbehoeften.
Werkwijze
Met deze modules zetten we tegelijk in op bewustwording én op vaardigheidstraining. Daarnaast willen we een inspirerende wisselwerking stimuleren tussen vorming en praktijk. Hiervoor wordt geregeld beroep gedaan op de persoon van de deelnemer. Inhouden worden degelijk vertaald, geoefend en toegepast op de werksituatie. Daarom bestaat de groepsgrootte voor de trainingen uit min 8 en maximum 15 deelnemers.
De basistraining bestaat uit 2 modules. Aanwezigheid bij beide modules is gewenst. Er kan pas ingetekend worden op de vervolgtrainingen na het volgen van de basistrainingen.
Door het succes van de basismodules en de reeds bestaande vervolgmodule, hebben de UGent en het UZ Gent de mogelijkheden voor vervolgmodules uitgebreid.
De vervolgmodules zijn een verdieping of uitbreiding op de thema’s die aan bod kwamen tijdens de basismodules. Zo kan je je als opleider van de ASO’S blijven ontwikkelen als coach op de werkvloer.
Bekijk hieronder de 4 vervolgmodules:
Praktisch
Locatie:
De trainingen gaan door op de campus UZ Gent. Bij inschrijving ontvang je een bevestiging en 2 weken voor de training krijg je nog een mail met praktische gegevens.
Na het volgen van de training(en) krijg je per mail een attest van deelname.
Contact
De trainingen worden gegeven door mevr. Vanessa Claeys.
Mevr. Claeys is dinsdag, woensdag en donderdag aanwezig op het decanaat van de faculteit geneeskunde (Campus UZ Gent, ingang 42, 3K3).
Contact: Vanessa.Claeys@UGent.be of +32 (0)9 332 87 84
Voor het administratieve luik kan u contact opnemen met mevr. Stephanie Baudoncq. Mevr. Baudoncq is maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag aanwezig op de vormingsdienst van het UZ Gent. Contact: Stephanie.Baudoncq@uzgent.be of +32 (0)9 332 03 44
Gelijkaardige opleidingen
De opleidingen worden interuniversitair op elkaar afgestemd. Indien handiger, kan ook een opleiding uit het aanbod van de andere instellingen gevolgd worden: Antwerpen, Brussel, Leuven. Met de opleidingen van het ICHO voor arts-specialisten die Ziekenhuisopleider (ZIPO) van een huisarts in opleiding (HAIO) willen worden, wordt ook voldaan aan de vereisten voor de jaarlijks opgelegde vorming.
Brochure MSG Stagemeesters
Voor wie op zoek is naar handvatten rond het stagemeesterschap binnen de MSG, is er de brochure waarin je alles kan terugvinden.