De opleiding in de klinische farmacologie en farmaceutische geneeskunde duurt 4 jaar.
Hierbij doorloop je stages in het ziekenhuis (o.a. op enkele diensten inwendige ziekten, de dienst geneesmiddelenonderzoek, CEVAC) voor 2 jaar, gevolgd door 2 jaar stage in regelgevende organen van de overheid (waaronder het FAGG) en/of de industrie.
Maximaal aantal punten op een totaal van 100 punten | |
Interview (motivatie, persoonlijkheid) (cfr. punt 3) | 10 |
Punten* op 1000 met onderstaande verdeling
3de Bachelor 25% 1ste Master 30% 2de Master 30% 3de Master, 1ste semester 15% |
40 |
Praktijkgeschiktheid (tijdens het co-assistentschap) | 20 |
Proef (vaardigheidsproef, kennistoetsing op basis van dossier of casus, …) | 20 |
Portfolio | 10 |
* Indien men niet geslaagd is voor een vak, wordt de niet geslaagde score in rekening gebracht, zodat de selectiescore toch kan berekend worden. Indien men voor een vak afwezig was zonder geldige reden, wordt een score nul verrekend. Wie ziek was of een wettige reden voor afwezigheid had moet zich hieromtrent tot de voorzitter van de opleidingscommissie geneeskunde richten; indien er een geldige reden voor afwezigheid was zal als quotering voor het vak het gemiddelde van de punten van de student in dat jaar worden genomen.
Bijkomende info m.b.t. kandidatuurstelling naast de info vermeld op bij “Procedure kandidatuurstelling”:
Persoon bij wie kandidatuur moet worden ingediend: Adelheid Hollebosch.
Extra documenten die moeten worden bezorgd aan de dienst naast brief met motivatie, C.V. en puntenlijsten van 3de bachelor t.e.m. 1ste semester van 3de master geneeskunde:
- een recente pasfoto,
- eventueel bijzondere vermeldingen of publicaties (+ reprint),
- vermelding van het rijksregisternummer op cv.
Specifieke vereisten:
Er wordt van alle kandidaten verwacht dat zij in het UZ Gent co-assistent inwendige geneeskunde zijn. Voor eventuele afwijkingen hierop wordt best contact opgenomen met de stagemeester.
Info m.b.t. interview:
Het interview vindt plaats in aanwezigheid van de universitaire coördinerende stagemeester en een bijkomend lid van de selectiecommissie, en vindt plaats tijdens het co-assistentschap.
Het interview behelst vooral het peilen naar de motivatie, het beeld dat de kandidaat heeft van het vak en hoe de kandidaat zijn / haar toekomst ziet als ziekenshuisarts, als medewerker in een regelgevend orgaan van de overheid of als arts in de industrie of andere.
Info m.b.t. praktijkgeschiktheid:
De geschiktheid voor het beroep wordt het best geëvalueerd tijdens het co-assistentschap. Hierbij worden onder meer, waar mogelijk, volgende zaken op de werkvloer beoordeeld aan de hand van observatie en interactie:
- Theoretische kennis rond geneesmiddelen
- Kritische ingesteldheid
- Probleemoplossend vermogen
- Ethisch gedrag
- Stressbestendigheid
- Omgang met en communicatie naar patiënten en collega’s
- Organisatie van het werk (klinisch en administratief)
- Omgaan met feedback
Info m.b.t. proef:
Elke kandidaat werkt een casus uit waarin geneesmiddelenkeuze en doseringskeuze centraal staan samen met het klinische dossier van de patiënt. Tijdens een presentatie van maximum 15 minuten stelt de kandidaat de uitgewerkte casus voor en kadert dit binnen de bestaande literatuur. Nadien is er nog gedurende 20 minuten tijd voor discussie en vraagstelling.
De kandidaat wordt hierbij beoordeeld op de kwaliteit van de presentatie, optimaal gebruik van wetenschappelijke bronnen, taalgebruik, tijdsmanagement en de mate waarop kan geantwoord worden op de vragen. Deze proef wordt georganiseerd tijdens het co-assistentschap.
Leden van selectiecommissie:
De selectiecommissie bestaat uit de coördinerende stagemeester, de voorzitter college interne of vervanger, 1 lid van het Centre-of-Excellence Klinische Farmacologie en Farmacotherapie Gent, 1 vertegenwoordiger van CEVAC en 1 vertegenwoordiger van de Dienst Geneesmiddelenonderzoek.
Info m.b.t. percentage plaatsen in selectierondes:
Selectieronde 1:
unieke generatiestudenten: minimaal 0% plaatsen
andere kandidaten: maximaal 100% plaatsen (dat kan worden ingenomen door generatiestudenten indien er van de andere kandidaten geen geselecteerd worden)
Selectieronde 2 wordt enkel georganiseerd als de beschikbare opleidingsplaatsen niet ingevuld zijn na de eerste ronde, waarbij het aantal plaatsen bepaald wordt door het verschil tussen beschikbare plaatsen en ingevulde plaatsen tijdens de selectieronde 1. Als er tijdens selectieronde 1 voldoende geschikte kandidaten geselecteerd zijn, dan zal er geen tweede ronde georganiseerd worden.
De kandidaat kan voor vragen steeds terecht bij Adelheid Hollebosch (Adelheid.Hollebosch@UZGent.be).