De opleiding begint met een truncus communis van 2 jaar bestaande uit ten minste 6 maanden klinische scheikunde, 6 maanden microbiologie en 6 maanden hematologie. Nadien is er een periode van 3 jaar, waarbij in overleg met de stagemeester kan gekozen worden voor een profilering van 3 jaar van één van de voornoemde deeldisciplines ofwel een verdere rotatie tussen de verschillende subdisciplines maar dan telkens minimaal 1 jaar, bv. 2 jaar hematologie en 1 jaar microbiologie of 1 jaar van elke subdiscipline, enz.
Maximaal aantal punten op een totaal van 100 punten | |
Interview (motivatie, persoonlijkheid) (cfr. punt 3) | 20 |
Punten* op 1000 met onderstaande verdeling
3de Bachelor 25% 1ste Master 30% 2de Master 30% 3de Master, 1ste semester 15% |
30 |
Praktijkgeschiktheid (tijdens het co-assistentschap) | 20 |
Proef (vaardigheidsproef, kennistoetsing op basis van dossier of casus, …) | 20 |
Portfolio | 10 |
* Indien men niet geslaagd is voor een vak, wordt de niet geslaagde score in rekening gebracht, zodat de selectiescore toch kan berekend worden. Indien men voor een vak afwezig was zonder geldige reden, wordt een score nul verrekend. Wie ziek was of een wettige reden voor afwezigheid had moet zich hieromtrent tot de voorzitter van de opleidingscommissie geneeskunde richten; indien er een geldige reden voor afwezigheid was zal als quotering voor het vak het gemiddelde van de punten van de student in dat jaar worden genomen.
Bijkomende info m.b.t. kandidatuurstelling naast de info vermeld op bij “Procedure kandidatuurstelling”:
Persoon bij wie kandidatuur moet worden ingediend: prof. Jerina Boelens en stage.klinischebiologie@UZGent.be .
Extra documenten die moeten worden bezorgd aan de dienst naast brief met motivatie, C.V. en puntenlijsten van 3de bachelor t.e.m. 1ste semester van 3de master geneeskunde: lijst van de zaken die de student wilt laten meetellen in het portfolio.
Specifieke vereisten:
Geen
Info m.b.t. interview:
Het interview vindt plaats in aanwezigheid van de coördinerende stagemeester, een relevante delegatie van de stafleden en indien mogelijk een niet-coördinerende stagemeester.
Het gesprek peilt naar:
- motivatie van de kandidaat voor beroepskeuze
- toekomstvisie van de persoon over loopbaan en rol binnen de klinische biologie
- algemene attitude van de kandidaat
De evaluatie gebeurt in consensus door selectiecommissie.
Finaal worden in consensus met de selectiecommissie de kandidaten geselecteerd.
Info m.b.t. praktijkgeschiktheid:
De praktijkgeschiktheid wordt door de ASO klinische biologie en de stafleden beoordeeld tijdens de co-assistentschappen of de vrijwillige stage van 2 weken (voor niet-generatiestudenten).
Info m.b.t. proef:
Er dient een voordracht (10 min.) gegeven te worden over een klinisch biologisch onderwerp, te kiezen uit een 20-tal voorgestelde onderwerpen. Nadien volgen 10 minuten discussie en 10-15 minuten gesprek.
Bij de voordracht worden volgende zaken geëvalueerd:
- kwaliteit inhoud
- kwaliteit presentatie
- gevatheid en inhoud van de antwoorden op vragen van de toehoorders (max. 10 min.)
Score wordt gegeven door de selectiecommissie en een gemiddelde score wordt berekend.
Leden van selectiecommissie:
De selectiecommissie bestaat uit alle stafleden van het laboratorium voor klinische biologie UZ Gent, prof. Christophe Stove (faculteit farmaceutische wetenschappen) en prof. Jan Van Bocxlaer (faculteit farmaceutische wetenschappen), alsook een aantal niet-universitaire stagemeesters.
Info m.b.t. percentage plaatsen in selectierondes:
Selectieronde 1:
unieke generatiestudenten: minimaal 25% plaatsen
andere kandidaten: maximaal 75% plaatsen (dat kan worden ingenomen door generatiestudenten indien er van de andere kandidaten geen geselecteerd worden)
Selectieronde 2 wordt enkel georganiseerd als de beschikbare opleidingsplaatsen niet ingevuld zijn na de eerste ronde, waarbij het aantal plaatsen bepaald wordt door het verschil tussen beschikbare plaatsen en ingevulde plaatsen tijdens de selectieronde 1. Als er tijdens selectieronde 1 voldoende geschikte kandidaten geselecteerd zijn, dan zal er geen tweede ronde georganiseerd worden.
coördinerende stagemeester prof. Jerina Boelens (laboratorium voor klinische biologie, UZ Gent, polikliniek 8, 2de verdieping)
Indien een kandidaat niet succesvol is, kan steeds een gesprek met de coördinerende stagemeester plaats vinden om eventueel andere mogelijkheden te onderzoeken in andere universiteiten.