Vervolgopleidingen – Heelkunde

coördinerende stagemeester: prof. Frederik Berrevoet (Frederik.Berrevoet@UGent.be)

De opleiding duurt 6 jaar bestaande uit

– 4 jaar rotatie over de verschillende chirurgische subdisciplines (o.a. gastro-intestinale heelkunde, thoracovasculaire en cardiale heelkunde, hepatobiliaire heelkunde, …)

– eventueel 2 jaar meer specifiek een gekozen subdiscipline.

Het rotatieschema houdt naast het UZ Gent ziekenhuizen en diensten in met jarenlange ervaring in opleiding van chirurgen.

De opleiding behelst een praktisch gedeelte (hands-on workshops, aanleren / uitvoeren van heelkundige technieken, patiëntenzorg op consultatie, operatiezaal, afdeling) en een theoretische benadering (algemene en specifiek chirurgische problematiek).

De voorwaarden van de erkenningscommissie worden geïntegreerd in de MSG.

Een examen is voorzien in jaar 2 (theoretische kennis) en jaar 6 (klinische stationsproef).

Maximaal aantal punten op een totaal van 100 punten
Interview (motivatie, persoonlijkheid) (cfr. punt 3) 15
Punten op 1000 met onderstaande verdeling

3de Bachelor 25%

1ste Master 30%

2de Master 30%

3de Master, 1ste semester 15%

20
Praktijkgeschiktheid (tijdens het co-assistentschap) 40
Proef (vaardigheidsproef + kennistoetsing op basis van wet. artikel met MCQ) 15
Portfolio 10

* Indien men niet geslaagd is voor een vak, wordt de niet geslaagde score in rekening gebracht, zodat de selectiescore toch kan berekend worden. Indien men voor een vak afwezig was zonder geldige reden, wordt een score nul verrekend. Wie ziek was of een wettige reden voor afwezigheid had moet zich hieromtrent tot de voorzitter van de opleidingscommissie geneeskunde richten; indien er een geldige reden voor afwezigheid was zal als quotering voor het vak het gemiddelde van de punten van de student in dat jaar worden genomen.

* Indien men niet geslaagd is voor een vak, wordt de niet geslaagde score in rekening gebracht, zodat de selectiescore toch kan berekend worden. Indien men voor een vak afwezig was zonder geldige reden, wordt een score nul verrekend.

Bijkomende info m.b.t. kandidatuurstelling naast de info vermeld op bij “Procedure kandidatuurstelling”:

Persoon bij wie kandidatuur moet worden ingediend: mevr. Leen Degezelle (Leen.Degezelle@uzgent.be)

 

Documenten moeten worden bezorgd worden aan de dienst (= Leen Degezelle):

  • CV
  • motivatiebrief
  • puntenlijsten van 3e bachelor tem 1e semester van 3e master

 

Specifieke vereisten:

Geen

 

Info m.b.t. interview:

Het interview vindt plaats in aanwezigheid van de coördinerende stagemeester, een relevante delegatie van de stafleden én niet-coördinerende stagemeesters. Het interview dient om de persoonlijkheid van de kandidaat beter te leren kennen en de kandidaat de kans te geven om zijn CV en portfolio te verduidelijken. Tijdens het interview wordt tevens een vooraf toebedeelde en door de kandidaat uitgewerkte PICO vraag gepresenteerd en bediscussieerd.

Een wetenschappelijk traject (2 à 3 jaar doctoraatstraject gevolgd door 5 à 6 jaar opleiding; het wetenschappelijk traject geldt voor 1 jaar opleiding) kan aangeboden worden voor zover er financiële middelen zijn én de kandidaat samen met de promotor overtuigd zijn van onderwerp en het traject.

 

Info m.b.t. praktijkgeschiktheid:

Er wordt verwacht om op minstens 1 opleidingsplaats co-assistentschap te lopen, waarbij de kandidaten beoordeeld worden op hun houding als zorgverstrekker. De geschiktheid voor het beroep wordt het best geëvalueerd tijdens het co-assistentschap. Het betreft een 360° beoordeling van je toekomstige werkomgeving m.a.w. evaluatie door verplegenden, ASO’s en stafleden . Hierbij is er aandacht voor professionaliteit, teamwerken en houding t.o.v. personeel , collega’s en patiënten.

 

Info m.b.t. proef:

De proef wordt als volgt beoordeeld:

  • 10 punten voor 2 vaardigheidstesten (beoordeeld door chirurgen volgens het OSATS-principe)
  • 5 punten voor interpretatie van een wet artikel en MCQ ondervraging

 

Leden van selectiecommissie:

De selectiecommissie bestaat uit de verschillende stagemeesters en stageverantwoordelijken heelkunde. De selectiecommissie beoordeelt de kandidaat en stelt een rangorde op van de kandidaten. Elk lid van de commissie scoort individueel. De factoren die de score bepalen zijn beschreven in punt 2. De eindscore wordt bediscussieerd en de rangorde wordt in consensus opgesteld.

 

Info m.b.t. percentage plaatsen in selectierondes:

Selectieronde 1:

unieke generatiestudenten: minimaal 50% plaatsen

andere kandidaten: maximaal 50% plaatsen (dat kan worden ingenomen door generatiestudenten indien er van de andere kandidaten geen geselecteerd worden)

Selectieronde 2 wordt enkel georganiseerd als de beschikbare opleidingsplaatsen niet ingevuld zijn na de eerste ronde, waarbij het aantal plaatsen bepaald wordt door het verschil tussen beschikbare plaatsen en ingevulde plaatsen tijdens de selectieronde 1. Als er tijdens selectieronde 1 voldoende geschikte kandidaten geselecteerd zijn, dan zal er geen tweede ronde georganiseerd worden.

coördinerende stagemeester prof. Frederik Berrevoet