Vervolgopleidingen – Urologie

coördinerende stagemeester: prof. Karel Everaert (Karel.Everaert@UGent.be)

De opleiding bestaat uit 2 jaar basisopleiding heelkunde en 4 jaar urologie. Tot op heden zijn geen specifieke subdisciplines voorzien. In de nabije toekomst is een extra opleiding oncologie te verwachten.

Er zal een selectie- en ranking lijst opgesteld worden voor het klinisch traject:

De verschillende gewichten voor de evaluatiefactoren worden toegelicht in onderstaande tabel.

 

Tabel 1: Klinisch traject

Maximaal aantal punten op een totaal van 100 punten
Interview (motivatie, persoonlijkheid) (cfr. punt 3) 10
Punten* op 1000 met onderstaande verdeling

3de Bachelor 25%

1ste Master 30%

2de Master 30%

3de Master, 1ste semester 15%

40
Praktijkgeschiktheid (tijdens het co-assistentschap) 30
Proef (vaardigheidsproef, kennistoetsing op basis van dossier of casus, …) 10
Portfolio 10

* Indien men niet geslaagd is voor een vak, wordt de niet geslaagde score in rekening gebracht, zodat de selectiescore toch kan berekend worden. Indien men voor een vak afwezig was zonder geldige reden, wordt een score nul verrekend. Wie ziek was of een wettige reden voor afwezigheid had moet zich hieromtrent tot de voorzitter van de opleidingscommissie geneeskunde richten; indien er een geldige reden voor afwezigheid was zal als quotering voor het vak het gemiddelde van de punten van de student in dat jaar worden genomen.

Bijkomende info m.b.t. kandidatuurstelling naast de info vermeld op bij “Procedure kandidatuurstelling”:

Persoon bij wie kandidatuur moet worden ingediend: mevr. Séverine Raa (Severine.Raa@UGent.be)

Extra documenten die moeten worden bezorgd aan de dienst naast brief met motivatie, C.V. en puntenlijsten van 3de bachelor t.e.m. 1ste semester van 3de master geneeskunde: foto

 

Specifieke vereisten:

Volgende punten worden zeker in rekening gebracht bij de bepaling van de volgorde: studieresultaten (punten 3de Bachelor en punten van alle mastervakken van 1ste Master, 2de Master en 3de Master 1ste semester), appreciatie van de kandidaat tijdens het co-assistentschap zowel qua inzet, handigheid en kennis, en sociale vaardigheid. Zoals aangegeven onder punt 2 speelt het co-assistentschap een belangrijke rol in de evaluatie.

 

Info m.b.t. interview:

Het interview vindt plaats in aanwezigheid van de stafleden van de dienst urologie, vertegenwoordigers van de ASO’s en de niet-coördinerende stagemeesters die zich kunnen vrijmaken. Naast algemene vragen wordt ook gepeild naar interesse in urologisch wetenschappelijk onderzoek. Op basis van de selectiecriteria vermeld onder punt 2 wordt een rangorde van de kandidaten bepaald. Het doel van het interview is uw soft skills te evalueren, gelieve daar de nadruk op te leggen. 

 

Info m.b.t. praktijkgeschiktheid:

De geschiktheid voor het beroep wordt het best geëvalueerd tijdens het co-assistentschap. Hierbij worden onder meer, waar mogelijk, volgende zaken op de werkvloer beoordeeld aan de hand van observatie en interactie:

  • Consultatie: preop anamneses, postop anamneses, interpretatie flow en bepalen PMR
  • Zaal: postop behandelplan, ontslagbrief
  • Operatiezaal: hechting 1, hechting 2, cytoscopie beoordeling

 

Info m.b.t. proef:

De kandidaten nemen deel aan de algemene vaardigheidsproef voor heelkundige disciplines. Zo deze niet beschikbaar of georganiseerd wordt (bijvoorbeeld selectieronde 2) wordt deze vervangen door een klinische evaluatie tijdens een operatiedag.

 

Leden van selectiecommissie:

De selectiecommissie bestaat uit de stafleden urologie UZ Gent, een vertegenwoordiger van de assistenten, de hoofdverpleegkundige van de polikliniek en van de operatiezaal of hun vertegenwoordiging en de niet-coördinerende stagemeesters met wie urologie UGent samenwerkt. Alle leden van deze commissie krijgen de sollicitatiebrief en het C.V. van de kandidaten.

 

Info m.b.t. percentage plaatsen in selectierondes:

Selectieronde 1:

unieke generatiestudenten: minimaal 0% plaatsen

andere kandidaten: maximaal 100% plaatsen (dat kan worden ingenomen door generatiestudenten indien er van de andere kandidaten geen geselecteerd worden)

Selectieronde 2 wordt enkel georganiseerd als de beschikbare opleidingsplaatsen niet ingevuld zijn na de eerste ronde, waarbij het maximum aantal plaatsen bepaald wordt door het verschil tussen beschikbare plaatsen en ingevulde plaatsen tijdens de selectieronde 1. Als er tijdens selectieronde 1 voldoende geschikte kandidaten geselecteerd zijn, dan zal er geen tweede ronde georganiseerd worden.

coördinerende stagemeester prof. Karel Everaert, diensthoofd urologie (P6 gelijkvloers, UZ Gent, Corneel Heymanslaan 10 te 9000 Gent) en mevr. Séverine Raa  (Severine.Raa@UGent.be)