Vervolgopleidingen – Neurochirurgie

coördinerende stagemeester: Dr. Edward Baert (Edward.Baert@UZGent.be)

Duur 6 jaar, waarvan 1 jaar neurologie en 1 jaar algemene heelkunde. Minimum 2 en maximum 4 jaar van de opleiding vinden plaats in een niet-universitair ziekenhuis. De kandidaat kan opteren voor het vervangen van één opleidingsjaar door twee jaar wetenschappelijk onderzoek, waarmee de opleidingsduur op 7 jaar komt. De erkenningscommissie pleit voor een wijziging van het opleidingscurriculum in de nabije toekomst, waarbij het jaar algemene heelkunde zou kunnen worden vervangen door een jaar verwante neurowetenschap (bv. neuropathologie, neuroradiologie, interventionele radiologie). Binnen de neurochirurgie bestaan er diverse deelgebieden, maar geen officieel erkende subspecialiteiten.

Maximaal aantal punten op een totaal van 100 punten
Interview (motivatie, persoonlijkheid) (cfr. punt 3) 10
Punten* op 1000 met onderstaande verdeling

3de Bachelor 25%

1ste Master 30%

2de Master 30%

3de Master, 1ste semester 15%

40
Praktijkgeschiktheid (tijdens het co-assistentschap) 20
Proef (vaardigheidsproef, kennistoetsing op basis van dossier of casus, …) 20
Portfolio 10

* Indien men niet geslaagd is voor een vak, wordt de niet geslaagde score in rekening gebracht, zodat de selectiescore toch kan berekend worden. Indien men voor een vak afwezig was zonder geldige reden, wordt een score nul verrekend. Wie ziek was of een wettige reden voor afwezigheid had moet zich hieromtrent tot de voorzitter van de opleidingscommissie geneeskunde richten; indien er een geldige reden voor afwezigheid was zal als quotering voor het vak het gemiddelde van de punten van de student in dat jaar worden genomen.

Bijkomende info m.b.t. kandidatuurstelling naast de info vermeld op bij “Procedure kandidatuurstelling”:

Persoon bij wie kandidatuur moet worden ingediend: mevr. Ilse Noterman (Ilse.Noterman@uzgent.be)

Extra documenten die moeten worden bezorgd aan de dienst naast brief met motivatie, C.V. en puntenlijsten van 3de bachelor t.e.m. 1ste semester van 3de master geneeskundepasfoto

Kandidaten maken zich kenbaar bij Dr. Edward Baert d.m.v. een duidelijke, handgeschreven sollicitatiebrief, waarin hun motivatie wordt uiteengezet.

 

Specifieke vereisten:

Geen

 

Info m.b.t. interview:

Het interview vindt plaats in aanwezigheid van de coördinerende stagemeester, een relevante delegatie van de stafleden, ASO’s en – indien mogelijk – niet-coördinerende stagemeester(s).

Het interview peilt naar

– wetenschappelijke interesses

– motivatie

– bijzondere inzet

– niet geneeskundige zaken zoals hobby’s, talenkennis…

 

Info m.b.t. praktijkgeschiktheid:

De kandidaten voor opleiding in de neurochirurgie dienen co-assistent te zijn op de afdeling, waarbij zij betrokken worden bij het werk op de hospitalisatie, de polikliniek en het operatiekwartier. Op deze manier maken zij van dichtbij kennis met de werking van de afdeling neurochirurgie en geven zij ook aan de staf neurochirurgie de gelegenheid hen te leren kennen. Tijdens hun co-assistentschap dienen de kandidaten herhaaldelijk te assisteren bij operaties met elk van de stafleden.

 

Info m.b.t. proef:

De proef bestaat uit een wetenschappelijk onderbouwde casuspresentatie voor de staf neurochirurgie, externe stagemeester(s), delegatie van ASO’s en de hoofdverpleegkundigen. De kandidaat mag zelf bepalen welke patiënt/pathologie voorgesteld wordt. Hierbij wordt niet alleen goede klinische kennis van de casus verwacht, doch ook kennis van de pathologie, haar alternatieve behandelingsvormen en eventuele ervaring hiermee binnen het UZ Gent.

 

Leden van selectiecommissie:

De selectiecommissie bestaat uit de volledige staf (6) en een vertegenwoordiger van de niet-coördinerende stagemeesters (Dr. Frank Weyns, actueel voorzitter erkenningscommissie NCH), vertegenwoordiging van de ASO’s en de hoofdverpleegkundige van de hospitalisatie-afdeling.

 

Info m.b.t. percentage plaatsen in selectierondes:

Selectieronde 1:

unieke generatiestudenten: minimaal 75% plaatsen

andere kandidaten: maximaal 25% plaatsen (dat kan worden ingenomen door generatiestudenten indien er van de andere kandidaten geen geselecteerd worden)

Selectieronde 2 wordt enkel georganiseerd als de beschikbare opleidingsplaatsen niet ingevuld zijn na de eerste ronde, waarbij het aantal plaatsen bepaald wordt door het verschil tussen beschikbare plaatsen en ingevulde plaatsen tijdens de selectieronde 1. Als er tijdens selectieronde 1 voldoende geschikte kandidaten geselecteerd zijn, dan zal er geen tweede ronde georganiseerd worden.

Dr. Edward Baert (UZ Gent, Ingang 12, route 1525, Corneel Heymanslaan 10 te 9000 Gent, Edward.Baert@UZGent.be)