De opleiding duurt 5 jaar. De ASO roteert per 6 maanden bij de verschillende subdisciplines (NKO en Hoofd-, halsheelkunde). De ASO zal minstens twee jaar in een perifeer (niet-universitair) ziekenhuis stage lopen. De ASO kan in wederzijds overleg ook ingeschakeld worden in lopend onderzoek waarbij eventueel een periode van twee jaar wetenschappelijk werk in het opleidingstraject kan worden ingepast. Twee jaar wetenschappelijk werk telt mee voor één jaar opleiding indien voldoende klinische expositie kan aangetoond worden tijdens het wetenschappelijk traject. Er zijn geen officiële subdisciplines.
Maximaal aantal punten op een totaal van 100 punten | |
Interview (motivatie, persoonlijkheid) (cfr. punt 3) | 20 |
Punten* op 1000 met onderstaande verdeling
3de Bachelor 25% 1ste Master 30% 2de Master 30% 3de Master, 1ste semester 15% |
30 |
Praktijkgeschiktheid (tijdens het co-assistentschap) | 30 |
Proef (vaardigheidsproef, kennistoetsing op basis van dossier of casus, …) | 15 |
Portfolio | 5 |
* Indien men niet geslaagd is voor een vak, wordt de niet geslaagde score in rekening gebracht, zodat de selectiescore toch kan berekend worden. Indien men voor een vak afwezig was zonder geldige reden, wordt een score nul verrekend. Wie ziek was of een wettige reden voor afwezigheid had moet zich hieromtrent tot de voorzitter van de opleidingscommissie geneeskunde richten; indien er een geldige reden voor afwezigheid was zal als quotering voor het vak het gemiddelde van de punten van de student in dat jaar worden genomen.
Bijkomende info m.b.t. kandidatuurstelling naast de info vermeld op bij “Procedure kandidatuurstelling”:
Persoon bij wie kandidatuur moet worden ingediend: mevr. Kimbry Baute (Kimbry.Baute@uzgent.be)
Extra documenten die moeten worden bezorgd aan de dienst naast brief met motivatie, C.V. en puntenlijsten van 3de bachelor t.e.m. 1ste semester van 3de master geneeskunde: geen
Indien een kandidaat overweegt een kandidatuur in te dienen maakt hij / zij het beste een afspraak bij prof. Ingeborg Dhooge om zich voor te stellen en het C.V. af te geven.
Specifieke vereisten:
Geen
Info m.b.t. interview:
Het interview vindt plaats in aanwezigheid van de coördinerende stagemeester, een relevante delegatie van de stafleden en niet-coördinerende stagemeesters, een vertegenwoordiger van de ASO’s. In een gesprek van een 10-15 tal minuten wordt gepolst naar de motivatie, persoonlijkheidskenmerken, hobby’s van de kandidaat.
Info m.b.t. praktijkgeschiktheid:
Het co-schap bestaat uit drie deelstages: 3 weken co-schap op de dienst NKO, één week op de dienst Hoofd&Hals en één week op een perifere opleidingsplaats. De geschiktheid wordt geëvalueerd tijdens de stage (het co-assistentschap). Hierbij worden onder meer, waar mogelijk, volgende zaken op de werkvloer beoordeeld aan de hand van observatie en interactie:
- Theoretische kennis (algemeen en vakspecifiek met o.a. evaluatie casusvoorstelling staf) /5
- Praktische vaardigheden (handvaardigheid, heelkundige basisvaardigheden ..) /5
- Kritische ingesteldheid, probleemoplossend vermogen en stressbestendigheid /5
- Omgang met en communicatie naar patiënten, collega’s zorgverleners en andere stagiairs /5
- Organisatie van het werk (klinisch en administratief) /5
- Ethisch gedrag, stiptheid en omgaan met feedback /5
Elke deelstage wordt op 30 gescoord, indien op 1 onderdeel minder dan 2,5/5 wordt gehaald, kan maximale score niet meer dan 20/30 bedragen.
De evaluatie van het globale co-assistentschap houdt rekening met de evaluaties van de drie deelstages
Info m.b.t. proef: /5
De kandidaten nemen deel aan de algemene vaardigheidsproef voor heelkundige disciplines.
Leden van selectiecommissie:
De selectiecommissie bestaat uit alle stafleden van de diensten Neus- Keel- Oorheelkunde en Hoofd-, halsheelkunde UZ Gent. Er is tevens een relevante vertegenwoordiging van de niet-coördinerende stagemeesters en een vertegenwoordiger van de ASO’s.
Info m.b.t. percentage plaatsen in selectierondes:
Selectieronde 1: aantal beschikbare plaatsen min optioneel 1 à 2 opleidingsplaatsen voor selectieronde 2
unieke generatiestudenten: minimaal 100% plaatsen
andere kandidaten: maximaal 1 plaats mits lopen van een regulier co-assistentschap (dat kan worden ingenomen door generatiestudenten indien er geen kandidaten zijn)
Selectieronde 2: optioneel maar maximaal 1 à 2 opleidingsplaatsen waarvoor ook andere kandidaten die geen unieke generatiestudenten zijn, kunnen kandideren
coördinerende stagemeester prof. Ingeborg Dhooge